Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită cu multă bucurie și emoție la Maia, localitate unde se află înmormântat Barbu Catargiu, întâiul prim -ministru al României moderne. În centrul localității, în fața bustului marelui om politic din vremea lui Cuza, s-au adunat zeci de localnici, autorități județene și locale, artiști și istorici renumiți pentru a trăi împreună bucuria unei mari realizări a neamului românesc. Politica faptului împlinit prin care Moldova și Țara Românească deveneau în urmă cu 164 de ani un singur stat sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza, a fost posibilă datorită unei elite politice care a crezut în idealurile naționale și a luptat pentru realizarea lor și din care făcea parte și Barbu Catargiu (24 IANUARIE 2023).
Contribuția lui Barbu Catargiu la actul de la 24 ianuarie începe încă de la finalul anului 1858, când a fost ales membru al Adunării elective, care urma să desemneze noul domnitor al Țării Românești.
Pe 22 ianuarie 1861, Barbu Catargiu a fost desemnat sa conducă în calitate de prim-ministru primul guvern unic din istoria României.
A fost împușcat mortal pe 8 iunie 1862 pe Dealul Mitropoliei,de o persoană rămasă necunoscută până astăzi. Crima avea loc după o ședință tumultoasă a Adunării Deputaților pe tema proiectului de reformă agrară.
La Maia, în județul Ialomița, Barbu Catargiu deținea o moșie, un castel, o biserică și un impresionant parc dendrologic.
Manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie au continuat la Maia cu un spectacol artistic susținut de elevii școlii din localitate și de Ansamblul folcloric “Doina Bărăganului”.
La final, cu mic cu mare, toți cei prezenți s-au prins într-o frățească horă a unirii.