Seceta și producțiile mici de porumb, temele dezbaterilor de la Ziua Porumbului

Ferma Elsit de la Orezu a găzduit cea de-a XV-a ediție a Zilei Porumbului. Pentru fermierii care au mizat pe cultura porumbului, anul 2024 a fost unul extrem de dificil. Seceta a distrus cea mai mare parte din recolte. Chiar și acolo unde au existat irigații, producția obținută nu este suficientă pentru a acoperi costurile cu înființarea și întreținerea culturii. La ferma lui Nicolae Sitaru, gazda evenimentului, s- a recoltat anul acesta puțin peste 700 de kg de porumb la hectar, adică, de peste 10 ori mai puțin decât într-un an cu condiții climatice favorabile.

Fermierii prezenți la eveniment au discutat despre riscurile din agricultură și necesitatea găsirii unor soluții pentru a menține această cultură, în contextul în care suprafețele cultivate cu porumb se reduc în fiecare an atât la nivel national cât și european.

Președintele Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, Theodor Ichim a prezentat situația agriculturii românești ca fiind una dezastoasă și i-a îndemnat pe fermieri să fie uniți pentru a depăși momentele dificile în care se află.

România este unul dintre cei mai mari producători de porumb din Uniunea Europeană, cu o suprafață cultivată în 2024 de peste 2,2 milioane de hectare. Însă, din cauza secetei înregistrată an de an,suprafețele cultivate se reduc ,iar porumbul devine o cultură nerentabilă în zonele din sudul, estul și sud-estul țării.

Economic, Eveniment, Stiri