Împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost marcată de instituțiile de cultură din județ prin manifestări menite să readucă în memoria colectivă contextul, atmosfera și impotanța înfăptuirii statului național român. Muzeul Județean Ialomița a găzduit cu acest prilej un eveniment cultural la care au participat Biblioteca Județeană “Ștefan Bănulescu” și Centrul pentru Promovarea și Conservarea Tradiției Populare Ialomița. A fost subliniată contribuția ialomițenilor la actul de la 24 ianuarie 1859, a fost evocată personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza într-un material video și răsunetul dublei alegeri în literatura vremii.
Locuitorii din Ialomița au scris , prin prezența lor în Adunarea ad-hoc din Țara Românească, în pagina de istorie a făuririi statului modern român. Din cei 100 de delegați prezenți la București în 1857 pentru a decide soarta prinicpatelor, 17 erau ialomițeni.
După dubla alegere, delegația condusă de Cuza s-a oprit , în drumul spre Constantinopol pentru a obține recunoașterea din partea sultanului, la moșia lui Evanghelie Zappa de la Broșteni.
De numele județului Ialomita se leagă și cel al primului prim-ministru din istoria României, Barbu Catargiu, a cărui moșie se afla la Maia.
Ecoul unirii din 1859 se regăsește și în literatura vremii. Scriitorii secolului al XIX-lea, martori ai importantului eveniment istoric, au scris in versuri sau în proză despre visul devenit realitate al românilor.
Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de Ansamblul folcloric “Doina Bărăganului”.