Rate si gaste in loc de miel

Traditionalul miel de Paste are tot mai multa concurenta. Pretul ii tine pe multi departe de traditie, asa ca l-au scos de mult din meniu. Pentru masa de sarbatori, preparatele din gasca, rata, bibilica sau curcan reprezinta o alternativa cel putin la fel de gustoasa si mult mai sanatoasa (2 APRILIE).Au mai putin colesterol, iar un kilogram nu depaseste 10 lei. Pentru ca vor pe masa bucate cu un gust autentic, multi oraseni prefera sa cumpere produsele direct din gospodariile taranilor.Carnea de pasare, ouale, branza si vinul sunt zilele acestea cele mai cautate. In satul Bordușelu din Ialomita, gospodarii dau zor sa pregateasca pentru clientii de la oras tot ce au mai bun in batatura.Tanti Natalia creste in fiecare an zeci de gaste. Cu o saptamana inainte de Paste a reusit sa vanda cea mai mare parte dintre ele. Crescute doar cu iarba proaspata si boabe si libere sa inoate in iazul de la marginea satului dupa pofta inimii, pasarile, spune femeia, au un gust aparte. Chiar daca sunt ceva mai scumpi, curcanii sunt cautati pentru carnea lor saraca in grasimi. Un kilogram se vinde direct de la sursa cu 20 lei in viu, insa spun, gospodarii sunt mult mai greu de crescut si mai pretentiosi decat celelalte oratanii de pe batatura. Si nea Puiu Vasile creste pasari. Are peste 50 de rate leșești, cunoscute pentru savoarea deosebita a carnii. Un ou de gasca sau de rata se cumpara cu 1 leu, cele de gaina se vand cu 50 bani bucata, o gasca ajunge la 50 de lei, iar un curcan la 150 lei, in timp ce un kilogram de branza proaspata de vaci nu depaseste 12 lei.

Economic, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published.