Festivalul “La Casa Tudorii” – 11 ediții și peste 3.500 rețete culinare autentice

Sos de căprior, berbecuț la proțap, pâine cu țelină, bulgur cu coastă și mămăligă de mei sunt doar câteva dintre rețetele vechi de sute de ani care au fost prezentate juriului la concursul de tradiție culinară “La Casa Tudorii”. Desfășurat pe ruinele orașului unde s-a născut marele voievod Mihai Viteazul, evenimentul gastronomic a adunat mii de oameni pe situl arheologic de lângă Giurgeni. Festivalul medieval culinar poartă numele mamei voievodului, Tudora, și urmărește să promoveze tradiția, istoria și cultura acestor meleaguri.

Cele aproape 100 de echipaje înscrise în concurs au încercat sa demonstreze că duc mai departe gusturile vechi și că mâncărurile preparate după rețetele bunicilor sunt nu doar gustoase, ci și sănătoase.

Preparate calde, antreuri, conserve și produse de patiserie, toate au demonstrat diversitatea culinară specifică Ialomiței.

Sarmalele cu mămăliguță și ciorba de pește au fost printre preferatele publicului.

Peisajul medieval a fost completat cu costume din epoca marelui voievod, reconstituiri ale luptelor lui Mihai Viteazul cu turcii și cu muzică medievală autentică.

Nu au lipsit lansările de carte, degustările de vinuri și atelierele de împletit papură.

Organizatorii, Consiliul Județean Ialomița și instituțiile de cultură din subordine s-au întrecut în a oferi publicului în cele două zile de festival activități dintre cele mai diverse menite să ducă mai departe gastronomia ialomițeană.

Cultura, Eveniment, Stiri