Miei mai puțini de Paște, fermierii îi vând deja la arabi

De teamă că vor rămâne cu munca nerăsplătită, crescătorii de oi își vând mieii arabilor. Prețul oferit de străini este unul mai mare decât pe piața internă, spun fermierii. În plus, aceștia cumpără toate efectivele disponibile în fermă iar crescătorii primesc banii pe loc la finalul tranzacției.

Familia Bodeanu din Sudiți, Ialomița, crește oi din rasa Merinos. Anul acesta mioarele au fătat mai devreme, iar mieii au deja peste 30 kg, greutatea optimă pentru a fi livrați. Fermierul spune că toate cele 600 de capete vor fi vândute, zilele următoare, arabilor.

Străinii plătesc mai bine și apreciază carnea de miel din această rasă ca pe o delicatesă.

Prețul de vânzare va fi cu cel puțin 25% mai mare decât anul trecut, spune fermierul. Și asta pentru că au crescut cheltuielile cu întreținerea animalelor. Din cauza secetei, furajele au fost mai scumpe.

Adrian Bodeanu are 20 de ani și este a treia generație din familie de crescători de oi din rasa Merinos. A prins drag de animale încă de mic, când a primit în dar de la bunicul său câteva mioare. Acum este student în anul II la Facultatea de Agricultură și își dorește să își dezvolte propria fermă cu peste 1000 de capete.

Mieii românești vor ajunge în Iordania, Turcia, Kuwait sau Irak.

Economic, Stiri