Artă populară și tradiție folclorică la Sălcioara

Sărbătoarea de Buna Vestire a fost pentru locuitorii din Sălcioara prilej de a-i sărbători pe meșterii populari dar și pe artiștii locali. Adunați la Căminul Cultural din localitate, oamenii au retrăit timpurile de odinioară, când în fiecare gospodărie din sat, odată cu începerea Postul Paștelui, gospodinele torceau și țeseau de zor pregătind hainele cu care aveau să se îmbrace în ziua de Înviere dar și scoarțele și macaturile cu care își primeneau casele pentru marea sărbătoare (25 MARTIE 2017).

Manifestarea a fost organizată de Centrul Creației Populare Ialomița, instituție care are ca scop păstrarea și valorificarea zestrei populare din satele județului. Tot mai puține, amenințate cu dispariția, ca urmare a modernizării rapide a societății, arta populară și tradiția folclorică reprezintă cartea de identitate a fiecărei comunități. Pentru cei mai tineri locuitori din Sălcioara, întâlnirea cu meșterii și artiștii populari a fost un prilej de a cunoaște un mod de viață pe care mulți îl știau doar din cărțile de istorie sau din poveștile bunicilor.

La întâlnirea cu tradițiile din comuna Sălcioara au participat și președintele Consiliului Județean Ialomița dar și deputatul Ștefan Mușoiu. Impresionat de frumusețea țesăturilor expuse, Victor Moraru s-a arătat interesat să cumpere o scoarță.

Și cum tradiția spune că de Buna Vestire se mănâncă pește, sătenii au încins grătarele. În popor, acestă zi se mai numește și ziua cucului pentru că acum pasărea cântă pentru prima dată.

Manifestarea s-a încheiat cu un program artistic susținut de Ansamblul Doina Bărăganului.

Administratie, Cultura, Stiri